Zelena boranija

Namirnica koja je pokupila najbolje od mahunarki i povrća donosi nam jedinstven nutritivni koktel vitamina, minerala, vlakana i flavonoida u samo 30 kcal na 100 gr.

Niske kalorijske vrednosti i niskog glikemijskog indeksa odlična je u dijetetskim režimima kod dijabetesa, insulinske rezistencije i gojaznosti. Dobar je izvor vitamina K za zdravije kosti, kao i folne kiseline pa se preporučuje i ženama koje planiraju trudnoću.

Kako bi što bolje iskoristili sve njene potencijale najbolje je da se što kraće termički tretira.

Evo jednog jednostavnog recepta:

– 300 gr zelene tanke boranije
– 1 čen belog luka
– 2 kašike maslinovog ulja
– Pola limuna
– So, biber i začini po ukusu.

Boraniju blanširati 2-3 min u kipućoj vodi, ocediti i isprati hladnom vodom.
Maslinovo ulje zagrejati i dodati seckani beli luk i začine.
Preliti preko blanširane boranije, posuti limunov sok i dobro izmešati.
Može se služiti kao prilog uz meso i ribu ili kao obrok salata uz sir, jogurt ili jaja.

Za vas recepte sprema
fitnes trener Jelena Bulatović
Spirit Bodybuilding & Fitness club