Losos pastrmka sa brokolijem

Svaka uravnotežena zdrava ishrana bi na svom meniju trebala da sadrži ribu bar 2x nedeljno.
Na žalost, kod većine ljudi to nije slučaj iako je ona sada dostupnija nego ranije.
Možda je tome doprinelo i ustaljeno mišljenje da oko pripreme ribe ima puno posla.
Ovim receptom želim da vas razuverim i da češće uživate u blagodetima jedne od najzdravijih namirnica.

U ovom receptu sam pripremala pastrmku ali na ovaj način možete pripremati većinu riba.

  • Losos pastrmka velicine 850g-1000g
  • 450g brokolija (moze i smrznut)
  • 1 limun
  • 1 crni luk
  • 3-4 čena belog luka
  • So, biber, začini po ukusu.

Ribu koju su vam očistili u ribarnici posušiti na ubrusu, zaseći na par mesta sa bočne strane, dobro posoliti i u zareze i unutar ribe staviti seckan beli luk.
Staviti u pleh na papir za pečenje i preliti sa malo maslinovog ulja.
Peci na 220 °C 15min. Izvaditi iz rerne i oko ribe staviti brokoli i crni luk sečen na kriške.
Posoliti, pobiberiti i staviti limun preko ribe i brokolija. Vratiti u rernu i peći sve zajedno još 15min.
Kada se ledjno peraje odvaja od mesa, riba je gotova. Možete je pre služenja preliti i marinadom od belog luka i peršuna ili dodatno poprskati limunovim sokom.

Za vas recepte sprema
fitnes trener Jelena Bulatović
Spirit Bodybuilding & Fitness club