Peptidi kolagena (kora), L-glicin, taurin, vitamin C (askorbinska kiselina), manganestoglicinat, bakar bisglicinat
Collagen Peptides ........ 10 g
L-Glycin .......................... 1.65 g
Taurine .......................... 250 mg
Vitamin C ....................... 80 mg
Manganese ................... 0.5 mg
Copper .......................... 0.25 mg
Kolagen je strukturni i najzastupljeniji protein koji ulazi u sastav preko 25% svih proteina organizma sisara, preko 30% proteina čoveka i preko 70% proteina ljudske kože. On je osnovni sastojak vlakna vezivnog tkiva i čini 70% vezivnog i kožnog tkiva, kao i tkiva kostiju i zuba. Čini takođe sastavni deo zidova krvnih sudova, rožnjače, korena dlake. Kolagena vlakna su glavna strukturna komponenta ekstracelularnog matriksa, za koju se vezuju druge strukture (elastin, proteoglikani), ali ovih vlakana ima i unutar nekih ćelija. Kolagen je neophodan u formiranju hrskavice, tetiva, ligamenata, kostiju, zuba, omogućava zategnutost kože i krvnih sudova. Starenjem i intenzivnom fizičkom aktivnošću organizam gubi kolagen. Ovo ima za posledicu smanjenja debljine, gustine, otpornosti i gipkosti tkiva koja sadrže kolagen, što posledično dovodi do artroze, osteoporoze, povreda mišića, kostiju, zglobova, starenje kože.
Gubitak endogenog kolagena se može nadoknađivati unosom egzogenog kolagena. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze kolagena koji je neophodan za rast i obnavljanje tkiva. Međutim, vremenom se ta sposobnost postepeno gubi, a godinama gubitak postaje sve izraženiji, pa se smatra da nakon 25. godine telo gubi u proseku 1,5% kolagena godišnje, a taj gubitak je nakon 40. godine još izraženiji.
Dijetarni izvori kolagena su namirnice bogate belančevinama, kao što su govedina, piletina, riba, morski plodovi i jaja. Različita hrana sadrži i različite tipove kolagena. Kravlji, ili goveđi kolagen dolazi iz kože, kostiju i mišića krava, a čine ga uglavnom tip I i tip III. Tip I je najzastupljeniji u našem organizmu. Ova dva tipa kolagena pozitivno utiču na proizvodnju keratina i izgradnju mišića. Pileći kolagen je većinom tip II kolagena. On je koristan za izgradnju hrskavičavog tkiva, a to ga čini posebno dobrim za zdravlje zglobova. Kolagen koji se nalazi u ribama je većinom tip I. Obzirom na to da ovaj kolagen nalazimo u celom telu, riblji kolagen je jedan od najvažnijih, jer utiče na zglobove, kožu, vitalne organe, krvne sudove, varenje i na kosti. Kao i kolagen iz riba, kolagen iz jaja takođe tip I. Kolagen se može unositi i putem dijetetskih proizvoda. Kolagen se preporučuje nakon preloma kostiju i nakon hirurških zahvata za zarastanje rana, za jačanje i regeneraciju kostiju, mišića, zglobova, tetiva i ligamenata, za povećanje elastičnosti krvnih sudova, za zdravlje kože, kose i noktiju. Dobija se delimičnom hidrolizom ligamenata i hrskavice životinja. Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice (24 g praška) dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka unese se 20,0 g hidroplizata goveđeg kolagena. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije ustanovljen.
Glicin (L-Glicin) je najednostavnija neesencijalna amino kiselina koja se u organizmu može dobiti iz drugih amino kiselina (serin, treonin). Ona ne sadrži ni jedan hiralni C atom. Neutralne je pH vrednosti, oslatkog ukusa i uglavnom je u proteinskom obliku, dok se vrlo mala količina možre naći u slobodnom obliku u telesnim tečnostima. Hemijska formula glicina je NH2CH2COOH, a predstavljen je bezbojnim kristalima koji su ratvorljivi u vodi. Glicin učestvuje u sintezi velikog broja jedinjenja, ali je i neurotransmiter u centralnom nervnom sistemu (CNS). Glicin i GABA (gama-aminobuterna kiselina) su najvažniji inhibitorni neurotransmiteri u CNS. Novija istraživanja mu pripisuju i antioksidativna aktivnost. Glicin je i regulator metaboličkih procesa, smanjuje emocionalni stres, normalizuje san i poboljšava mentalne performanse. U prehrambenoj industriji se koristi i kao aditiv E 640 (glicin i njegove natrijumove soli) kao pojačivač arome. Suplementacija glicinom je česta kod sportista, jer se smatra da ima antispastičko antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo, te se upotrebljava za ublažavanje grčeva. Kombinacija ugljenih hidrata i glicina može rezultirati korišćenjem više glukoze za energiju pre vežbanja, ili za oporavak nakon vežbanja. Nema dokaza o ovom ergogenom delovanju, a njegova uloga u metabolizmu lipida još uvek nije u potpunosti razjašnjena. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama i osobama sa poremećajima jetre. Doze od 4,0 g dnevno se dobro podnose. Visoke doze mogu izazvati blage gastro-intestinalne smetnje. Moguće su interakcije glicina sa spazmoliticima, pri čemu potencira njihovo dejstvo. Uobičajene doze u suplementima su do 4,0 g dnevno, koje se mogu podeliti u više doza. Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice (24 g praška) dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka unese se 3,3 g glicina. Kao izvor glicina korišćen je L-glicin. Preporučeni dnevni unos glicina u dijetetskim proizvodima nije uspostavljen.
Taurin (2-aminoetan-sulfoinska kiselina) je organska amino kiselina esencijalna za decu i obavezni je sastojak dečijih mlečnih formula i hrane za odojčad i malu decu. Za odrasle ljude taurin je neesencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i u organizmu se nalazi u crevima samo u slobodnom obliku (ne ulazi u sastav proteina). Sintetiše se u pankreasu, a hemiski suštinski i nije amino kiselina, jer mu nedostaje karboksilna grupa, ali se ipak ovde svrstava. Prvi put je izolovan pre skoro 200 godina (1827. god.). Danas se u komercijalne svrhe dobija hemijskom sintezom, a koristi se u industriji stočne hrane, u prehrambenoj i u farmaceutskoj industriji. Igra važnu ulogu u tkivu mozga i u funkcionisanju nervnog sistema, gde ima ulogu stabilizatora nervnih ćelija. Taurin je uključen u regulaciju krvnog pritiska i u transport elektrolita kroz ćelijske membrane. Takođe spada u inhibitorne neurotransmitere, slično kao GABA. Ima hipoglikemijski efekat, jer pojačava metabolizam glukoze i amino kiselina. Takođe potpomaže resorpciju masti i liposolubilnih vitamina. Čest je sastojak dijetetskih proizvoda za sportiste, jer pospešuje rast mišićne mase. U organizmu se sintetiše iz cisteina, uz vitamin B6 kao kofaktor. Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice (24 g praška) dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka unese se 0,5 g taurina. Uobičajene dnevne doze za taurin kod odraslih osoba su do 5.000,0 mg dnevno.
Preporučeni dnevni unos u dijeteskim proizvodima nije ustanovljen.
Vitamin C (L-askorbinska kiselina) je najvažniji hidrosolubilni vitamin, antioksidans i snažan redukujući agens. Spada u mikronutrijente koji se ne mogu sintetisati u ljudskom organizmu, već se može samo uneti regularnim putem ishrane, a neophodan je za ljudsko zdravlje. Neophodan je za sintezu kolagena i drugih komponenata vezivnog tkiva. Neophodan je i za normalnu funkciju desni, zuba, hrskavice, kostiju, kože i krvnih sudova. Spada u antioksidanse i samim tim štiti ćelije od oksidativnog oštećenja. Deluje imunoprotektivno i moduliše sintezu eikozanoida. Doprinosi održavanju normalne funkcije imunskog sistema u toku, i nakon vežbanja i intenzivne fizičke aktivnosti, a takođe učestvuje u energetskom metabolizmu organizma. Neophodan je za normalno funkcionisanje nervnog sistema i održanje normalnih psihičkih funkcija čoveka. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa u organizmu i smanjuje umor i iscrpljenost. Deficit vitamina C se javlja kao posledica nedovoljnog unošenja usled lošeg načina ishrane. Blagi deficiti vitamina C se mogu javiti usled uzimanja nekih lekova, stresa, intenzivnih fizičkih treninga, kod pušača. Vitamin C ima sledeće zdravstvene izjave iz Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane iz Priloga 2. Lista odobrenih zdravstvenih izjava, pod brojem: 175. Vitamin C doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, 176. Vitamin C doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, 177. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema, 178. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa, 179. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema, 180. Vitamin C doprinosi regeneraciji redukovanog oblika vitamina E, 181. Vitamin C doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, 182. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju desni, 183. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju hrskavice, 184. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju kostiju, 185. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju kože, 186. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju krvnih sudova, 187. Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena potrebnog za normalnu funkciju zuba, 188. Vitamin C doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, 189. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema za vreme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti.
Preporučeni dnevni unos za vitamin C za odrasle osobe je 80,0 mg. Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice (24 g praška) dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka unese se 160,0 mg vitamina C, što je 200,0% NRV. Maksimalno dozvoljena dnevna količina za vitamin C u dijetetskim suplementima iznosi 1.000,0 mg. Kao izvor vitamina C korišćena je L-askorbinska kiselina, koja se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o dodacima ishrani.
Mangan (Mn) je esencijalan mikroelement. U ljudskom telu se nalazi 10,0-20,0 mg mangana, pri čemu se dnevno gubi 10-25%. Kao kofaktor enzima glikoziltransferaza, neophodan je za sintezu glikoproteina i glikozaminoglikana. Ulazi u sastav superoksid- dismutaze, koja je glavni antioksidantni enzim mitohondrija. Mangan jon jako inhibira reakciju peroksidacije lipida, a takođe pojačava aktivnost oksidaza u organizmu. Sa vitaminom K učestvuje u procesu koagulacije krvi, dok je sa hromom neophodan za sintezu insulina i normalnu iskoristljivost glukoze u organizmu. Neophodan je i za sintezu tiroksina, hormona štitne žlezde. Znatan deo managana se u tkivima nalazi u lipidima vezan za linolnu i linolensku kiselinu, a u serumu je vezan za beta-globuline. Mangan pomaže produkciju seksualnih hormona kod oba pola, a posebno kod muškog pola, efikasno neutrališući spermaglutinaciju. Mangan je esencijalan za razvoj kostiju i normalno funkcionisanje nervnog sistema, kao i za reproduktivne procese. Nedostatak mangana u ishrani dovodi do gubitka sluha, vrtoglavice i ataksije. Dijetarni izvori mangana su: jetra, bubrezi, žumance, cela zrna žitarica, mekinje, orasi, leguminoze, hmelj, voće, banane, ananas, ribizle, zeleno lisnato povrće, grašak, repa, celer, kakao, čaj. Mangan ima sledeće zdravstvene izjave iz Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane iz Priloga 2. Lista odobrenih zdravstvenih izjava, pod brojem: 86. Mangan doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, 87. Mangan doprinosi normalnom stvaranju vezivnog tkiva, 88. Mangan doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, 89. Mangan doprinosi održavanju normalnih kostiju. Preporučeni dnevni unos za mangan za odrasle osobe iznosi 2,0 mg. Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 2 merice (24 g praška) dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka unese se 1,0 mg mangana, što je 50,0% NRV. Maksimalno dozvoljena količina mangana u dnevnoj dozi u dijetetskim suplementima je 4,0 mg. Kao izvor mangana korišćen je mangan-bisglicinat, koji se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o dodacima ishrani.
Bakar (Cu) je esencijalni mikroelement koji ulazi u sastav većeg broja enzima i proteina, u okviru kojih ima ulogu u ćelijskom disanju, sintezi melanina, formiranju vezivnog tkiva, zaštiti ćelija od dejstva slobodnih radikala. Značajan je i za formiranje kolagena, sazrevanje eritrocita i leukocita, metabolizam glukoze i holesterola, imune funkcije, zdravlje kostiju. Bakar doprinosi normalnom transportu gvožđa u organizmu, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i normalnoj pigmentaciji kose i kože. U hrani se nalazi u: čokoladi, džigerici, bubrezima, ribi, jajima, bananama, koštunjavom voću, suvom voću, orasima, povrću, integralnim žitaricama, klicama, mekinjama, pečurkama, leguminozama. Bakar ima sledeće zdravstvene izjave iz Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane iz Priloga 2. Lista odobrenih zdravstvenih izjava, pod brojem: 32. Bakar doprinosi održavanju normalnog energetskg metabolizmu, 33. Bakar doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema, 34. Bakar doprinosi normalnoj funkciji imunskog sistema, 35. Bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kose, 36. Bakar doprinosi normalnoj pigmentaciji kože, 37. Bakar doprinosi održavanju normalnog vezivnog tkiva, 38. Bakar doprinosi normalnom transportu gvožđa u telu, 39. Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Preporučeni dnevni unos za bakar za odrasle osobe iznosi 1,0 mg.
Primenom preporučene doze napitka pripremljenog od 1 merice (12 g praška) dnevno proizvoda Premium Collagen 300 g, prašak za pripremu napitka.
Uvoznik: XL SPORT SYSTEM d.o.o.
Zemlja porekla: Nemačka
Slični proizvodi
Ključne reči: kolagen