Citrulin je neesencijalna alfa amino kiselina koja je po prvi put izolovana iz lubenice (Citrillus vulgaris), koja je i njegov prirodni izvor. U organizmu, citrulin nastaje iz arginina. Ključni je međuprodukt u ciklusu ureje, metaboličkom putu kojim se luči amonijak. Tada nastaje i azot-monoksid, koji je bitan u reakcijama povezanim sa vazodilatacijom kao i sa kardiovaskularnim funkcijama. L-citrulin deluje antioksidativno, antihipertenzivno, a pod određenim uslovima deluje i anabolički, ali mehanizam nije poznat. Citrulin u obliku citrulin-malata je čest sastojak dijetetskih suplemenata u sportu, jer pojačava sportske fizičke i mentalne performance, a smanjuje zamor mišića smanjujući nivo laktata u krvi i poćavajući izlučivanje amonijaka. Preporučuje se njegovo uzimanje pola sata pre trening, ili intenzivnog fizičkog napora. Bezbednim se smatraju doze do 15,0 g citrulin-malata dnevno. Citrulin se nalazi u satavu proteina kose, kože i u nervnim ćelijama, a primarno se sintetiše iz glutamina u crevima. Citrulin iz hrane se apsorbuje u želucu odakle dospeva u jetru gdje se pretvara u L-arginin. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka unese se 6,0 g L-citrulina. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije uspostavljen.
Arginin (L-arginin) je polu-esencijalna aminokiselina koja ulazi u sastav proteina. Namenjena je za odraslu populaciju i prirodni je sastojak proteina biljnog i animalnog porekla. U znatnim količinama se L-arginin nalaze u nimirnicama kao što su orasi i meso. On postaje esencijalna amino kiselina u posebnim stanjima kao što su: katabolički stres, intezivni rast kod odojčadi i u slučajevima oboljenja gastrointestinalnog trakta i bubrega. Arginin ima nekoliko uloga u organizmu: značajan je u procesu zaceljivanja ranu, intermedijer je u ciklusu uree čime igra važnu ulogu u uklanjanju amonijaka iz organizma, stimuliše imunsku funkciju organizma i stimuliše oslobađanje nekoliko hormona, uključujući glukagon, insulin i hormon rasta (somatotropin). Najvažnija uloga mu je u oslobađanju humanog hormona somatotropina. Nekoliko rađenih studija ukazuju da suplementacijom argininom, pojedinačno, ili kombinaciji sa drugim aminokiselinama, povećava nivo somatotropina u organizmu, a čiji se potencijalni korisni efekat ogleda u redukciji telesnih masti, ubrzanju oporavka organizma i zaceljivanju rana. Značaj arginina je i u sintezi kreatinina, koji je u obliku fosfata značajan izvor energije u organizmu tokom fizičke aktivnosti. Takođe, arginin je intermedijer u ciklusu uree, pa igra važnu ulogu u detoksikaciji amonijaka. Bitna uloga arginina je da je on prekursor azot-oksida što naglašava njegovu metaboličku važnost. U organizmu, iz arginina nastaje citrulin i azot oksid, koji je bitan u reakcijama povezanim sa vazodilatacijom kao i sa kardiovaskularnim funkcijama. Arginin u kombinaciji sa α-ketoglutaratom je veoma značajan za metabolizam amino-kiselina kao i za proizvodnju energije. Arginin-α-ketoglutarat je transportni sistem koji pri ulasku u krvotok značajno povećava proizvodnju azot-oksida što dovodi do pojačanja i povećanja snage mišićne pumpe nakon treninga ili intenzivne fizičke aktivnosti, povećanja izdržljivost organizma i ubrzavanja oporavka nakon intenzivnog vežbanja, ili naporne fizičke aktivnosti. Obzirom da je arginin prisutan u mnogim namirnicama biljnog i životinjskog porekla i da nije esencijalna amino kiselina tj. može da se sintetiše u organizmu, za njega ne postoji ustanovljena NRV. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka unese se 2,0 g L-arginina. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije ustanovljen.
Taurin (2-aminoetan-sulfoinska kiselina) je organska amino kiselina esencijalna za decu i obavezni je sastojak dečijih mlečnih formula i hrane za odojčad i malu decu. Za odrasle ljude taurin je neesencijalna aminokiselina koja sadrži sumpor i u organizmu se nalazi u crevima samo u slobodnom obliku (ne ulazi u sastav proteina). Sintetiše se u pankreasu, a hemiski suštinski i nije amino kiselina, jer mu nedostaje karboksilna grupa, ali se ipak ovde svrstava. Prvi put je izolovan pre skoro 200 godina (1827. god.). Danas se u komercijalne svrhe dobija hemijskom sintezom, a koristi se u industriji stočne hrane, u prehrambenoj i u farmaceutskoj industriji. Igra važnu ulogu u tkivu mozga i u funkcionisanju nervnog sistema, gde ima ulogu stabilizatora nervnih ćelija. Taurin je uključen u regulaciju krvnog pritiska i u transport elektrolita kroz ćelijske membrane. Takođe spada u inhibitorne neurotransmitere, slično kao GABA. Ima hipoglikemijski efekat, jer pojačava metabolizam glukoze i amino kiselina. Takođe potpomaže resorpciju masti i liposolubilnih vitamina. Čest je sastojak dijetetskih proizvoda za sportiste, jer pospešuje rast mišićne mase. U organizmu se sintetiše iz cisteina, uz vitamin B6 kao kofaktor. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka unese se 1,0 g taurina. Maksimalne dnevne doze za taurin su 1.000,0 mg dnevno. Preporučeni dnevni unos u dijeteskim proizvodima nije ustanovljen.
Galangal, galanga, tajlandski đumbir, plavi đumbir (Alpinia galanga) pripada porodici đumbira te je stoga u rodu s đumbirom, kurkumom i kardamonom. Razlikujemo tajlandski galangal (Alpinia galanga) i kineski galangal (Alpinia officinarum). Tajlandski galangal je češća vrsta. Kao začin se koristi podzemni delovi stabljike. Galangal je blažeg ukusa i nešto drugačijeg izgleda od uobičajenog đumbira. Odlično se slaže sa svim tajlandskim namirnicama, dajući jelima posebnu kiselkastu aromu, tako da se široko upotrebljava u mnogim kulinarskim obrocoma, u karijima i supama. Koristi se i svež i osušen. Potiče iz jugoistočne Azije, najverovatnije iz južne Kine ili Indonezije, a danas se takođe uzgaja i u Indiji, u Maleziji i na Tajlandu. U rizomu su pored etarskog ulja, prisutni i sledeći sastojci: 1% neisparljivih, uljastih, ljutih, fenolnih sastojaka. U medicini se galangal koristi Rizom se koristi kao ljuti začin za poboljšanje varenja hrane, za tretman blažih spazama u gastrointestinalnom traktu koje prate nadutost i flatulencija. Slično kao i đumbir, za prevenciju mučnine i povraćanja koristi se 0,5 g ekstrakta, 2-4 puta dnevno kod odraslih osoba; kod dispepsije 2,0-4,0 g dnevno. Ne preporučuje se primena kod trudnica, dojilja i osoba mlađih od 18 godina. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka, unese se 300,0 mg suvog ekstrakta rizoma rizoma galangala. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije uspostavljen.
Ornitin spade u neesencijalne amino kiseline i to je neproteinska aminokiselina, koja ima važnu ulogu u ciklusu ureje kao i produkciji azotnih oksida, koji su esencijalni za funkcionisanje krvotoka. Dobija se odvajanjem ureje od arginine u pomenutom cikluse ureje. Kao posrednik u ciklusu uree i u metabolizmu arginine, arginin učestvuje u detoksikaciji amonijaka u organizmu. Neophodan je za formiranje drugih aminokiselina: prolina, glutaminske kiseline, glutamata, kao i u formiranju poliamina. U kombinaciji sa argininom ornitin deluje na hormon rasta. Nekoliko studija ukazuju da suplementacija ornitinom u kombinaciji sa argininom, pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim aminokiselinama, u organizmu povećava nivo somatotropina, čija se potencijalna korist očekuje u redukciji telesnih masti, ubrzanju oporavka organizma i zaceljivanju rana. Unos ornitina je od značaja za one koji se aktino bave bodibildingom i fitnesom, gde ornitin vrši detoksikaciju jetre i potpomaže normalno funckionisanje ovog organa. Potom ornitin stimuliše proizvodnju hormona rasta i njegovu aktivnost, što znači da podstiče rast mišića i bolji metabolizam masti, smanjijući količinu masti, a podstičući sintezu proteina, čime nastaje više mišićne mase. Ornitin i povećava nivo energije u mišićima, jer se pretvara u prolin, citrulin, kreatin i glutaminsku kiselinu. Upravo ta uloga ornitina mu omogućava da smanjuje umor za vreme treninga, a i posle njega. Najbolji prirodni izvori ornitina su meso sa manje masti i suvo meso, morska riba (losos, haringa, skuša), jaja, mlečni proizvodi. Primena ornitina se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, mlađima od 18 godina i osobama sa shizofrenijom. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka, unese se 250,0 mg ornitina u obliku L-ornitin-hidrohlorid. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije uspostavljen.
Kofein je purinski alkaloid koji je prisutna u lišću i plodu različitih biljka, a lako se dobija i sintetskim putem. Kofein se smatra ergogenim sredstvom, odnosno sredstvom koji može povećati sportske performanse, a osim toga je i stimulator CNS, smanjuje zamor, povećava pažnju. Kofein kao stimulator centralnog nervnog sistema, povećava koncentraciju i budnost, smanjuje zamor, ubrzava rad srca, povećava krvni pritisak i smanjuje apetit. Efekti kofeina uključuju mobilizaciju masti iz adipoznog tkiva u mišićne ćelije, pri čemu se povećava njihova mogućnost korišćenja kao goriva, promene kontraktilnosti mišića, promene u CNS-u u vidu promene percepcije i zamora, oslobađanje i stimulaciju aktivnosti adrenalina. Prilikom većeg unosa, kofein ima potencijal da izazove jače lupanje srca i dovede do preteranog uzbuđenja. Pića/proizvodi koji sadrže kofein mogu imati diuretski efekat. Redovno uzimanje kofeina izaziva efekat adaptacije. Zbog ovih osobina je čest sastojak proizvoda za poboljšanje mentalne sposobnosti, budnosti i proizvoda za mršavljenje. Sportisti koriste mnogo stimilanasa koji se dobijaju iz biljaka kako bi poboljšali performanse. Ovo uključuje kofein (iz kafe, kole ili čaja) i guaranu (koja sadrži supstance slične kofeinu). Dodavanjem kofeina (ili guarane) u energetska pića, poslastice i sportsku hranu, omogućeno je da sportista lako konzumira kofein u okviru svakodnevne ishrane. Kofein se danas smatra jednom najčešće korišćenom supstancom u dopunskoj/neesencijalnoj ishrani na svetu. Ergogeni efekat kofeina je dokazan. Kofein deluje kroz niz metaboličkih, hormonskih i fizioloških promena. Dejstvo može individualno da varira i uključuje i pozitivne i negativne reakcije. Iako veliki broj sportista u svojoj svakodnevnoj ishrani konzumiraja kafu, a tokom treninga i takmičenja energetske napitke ili specijalizovane kofeinske napitke ili gelove, smatra se da kofein ima potencijal da poveća sposobnost raznih protokola vežbanja. Direktni dokazi koji pokazuju pozitivne efekte kofeina na povećanje sportske sposobnosti se najbolje primenjuju u sportskim protokolima kao što su: sportovi izdržljivosti (više od 90 minuta kontinuirane vežbe), produženi sportski nastupi visokog intenzita (20-60 min), sportovi sa produženom naizmeničnom aktivnošću (timski i sa reketom), sportovi ultra izdržljivosti (više od 4 časa). Uobičajeno doziranje kofeina u sportu je 1-3 mg/kg telesne mase, 60 minuta pre treninga/takmičenja. Sadržaj kofeina u napitcima može da varira, shodno vrsti napitka, brendu, veličine šolje i načina pripreme. Energetska pića (250 ml) uglavnom imaju sadržaj kofeina do maksimum 80 mg. Neželjeni efekti veće količine kofeina uključuju insomniju, nervozu, glavobolju, tahikardiju, aritmije i mučninu. Smatra se da se ovi neželjeni efekti javljaju kada se u organizam unese preko 200 mg kofeina u pojedinačnom iuimanju. Do januara 2004. kofein je bio među zabranjenim supstancama od strane Svetske Antidoping Agencije (WADA) i Internacionalnog Olimpijskog Komiteta (IOC). Bivši limit za kofein od strane WADA bio je 12 mg/L urina (grubo, oko 6-8 šoljica kafe). Agencija nastavlja da prati korišćenje kofeina kod sportista, ali pozitivni rezultati testova ne rezultuju kaznom. WADA trenutno razmatra da li da uvede nova ograničenja za kofein. U dijetetskim suplementima u Srbiji je maksimalno dozvoljena dnevna doza od 400,0 mg kofeina, sa najvećom pojedinačnom dozom od 200,0 mg. Proizvodi sa kofeinom nisu namenjeni trudnicama, dojiljama i mladjima od 18 godina. Ne uzimati istovremeno sa alkoholom, kafom, energetskim napicima i drugim proizvodima koji sadrže kofein. Potreban je oprez kod osoba sa srčanim tegobama, jer kofein može dovesti do lupanja srca; kod osoba koje uzimaju diuretike, jer kofein dodatno podstiče diurezu; kod osoba koje imaju poremećaj sna, jer kofein može da prouzrokuje nesanicu; kod osoba sa stomačnim tegobama, jer kofein može da prouzrokuje poteškoće u varenju. Ne uzimati proizvode sa kofeinom 6 sati pre spavanja. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka, unese se 200,0 mg kofeina. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije uspostavljen.
Mango (Mangifera indica, Magnifera) – drvo i plod mango iz porodice magnifera potiče sa Indijskog potkontinenta, odakle je još 500 godina pre nove ere prenet širom Azije. Danas se još gaji u Brazilu i na Karibskom arhipelagu. To je dugo-živuće drvo koje dostiže starost od oko 300 godina. Može da naraste u visinu do 15,0-20,0 m. Plodovi se takođe zovu mango i mogu biti raznolike veličine, od malih poput ploda šljive, do vrlo krupnih težine i preko 2,0 kg. U sredini ploda je veliko pljosnato seme, okruženo sočnom pulpom žute do narančaste boje, vrlo prepoznatljivog okusa. Mango se najviše uzgaja za ishranu, ali se od njega proizvode i sokovi i sirupi, a koristi se još kao začin i kao sirovina za proizvodnju mirisa i boja. Bogat je izvor vitamina A, C i D. Zbog visokog sadržaja antioksidanata, preporučuje se osobama sa kardio-vaskularnim problemima. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka, unese se 100,0 mg sprašenog ploda manga. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije uspostavljen.
Crni biber (Piper nigrum) je začinska biljka puzavica, a koriste se njeni bobičasti plodovi. Donet je u Evropu iz Indonezije. Iz ploda bibera se dobija piperin, bioaktivno organsko jedinjenje sa 17 C atoma. On se nalazi u esencijalnom ulju bibera, koje mu i daje specifičan ljut ukus. Ima sposobnost da znatno pospešuje resorpciju i bioraspoloživost drugih nutrijenata iz hrane u digestivnom traktu. Može da blokira mnoge enzime uključene u metabolizam lekova i nutritivnih supstanci, i da stimuliše aktivnost transporta amino kiselina u intestinalnom traktu. Smanjuje intestinalnu produkciju glukuronske kiseline, čime omogućava ulazak mnogih supstanci u organizam u aktivnoj formi. Neka istraživanja ukazuju i na ulogu piperina u sprečavanju nastanka novih masnih ćelija, kao i na ulogu u snižavanja nivoa lipida u krvi. Doze koje se uobičajeno dodaju u dijetetskim suplementima su do 20,0 mg, računato na piperin. Plod crnog bibera ima on-hold EFSA zdravstvene izjave pod sledećim brojevima: No. 2109 i 2116 – plod crnog bibera doprinosi digestiji; No. 2110 – plod crnog bibera doprinosi zdravlju respiratornog sistema; No. 2111 – plod crnog bibera doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema; No. 2112 – plod crnog bibera doprinosi normalnoj funkciji reproduktivnog sistema žena; No. 2113 – plod crnog bibera doprinosi normalnoj funkciji jetre; No. 2114 – plod crnog bibera doprinosi normalnoj koži; No. 2115 – plod crnog bibera doprinosi funkciji imunskog sistema i ima znatne antioksidativne osobine. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka, unese se 5,0 mg suvog ekstrakta crnog bibera standardizovanog na 95% piperina, odnosno unses se 4,75 mg piperina. Preporučeni dnevni unos u dijetetskim proizvodima nije ustanovljen.
Vitamin B3 (niacin, nikotinamid, PP faktor) pripada grupi hidrosolubilnih vitamina. Sastavna je komponenta dva važna koenzima koja učestvuju u respiratornom lancu u procesu završne oksidacije hranljivih materija u organizmu (energetska funkcija). Zbog toga je kao i većina vitamina B grupe neophodan u metabolizmu masti, šećera i proteina, kao i za stvaranje energije u organizmu. Dijetarni izvori ovog vitamina su: pivski kvasac, meso (prvenstveno jetra, bubrezi), riba, jaja, seme suncokreta, kikiriki, grašak, zeleno povrće, koštunjavi plodovi. U organizmu se može i stvarati iz triptofana, aminokiseline koja je zastupljena u namirnicama životinjskog porekla. Nedostatak ovog vitamina je redak, a može nastati kao posledica akoholizma, ili upotrebe nekih lekova. Simptomi su depresija, poremećaji digestije, zamor. Vitamin B3 ima sledeće zdravstvene izjave iz Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane iz Priloga 2. Lista odobrenih zdravstvenih izjava, pod brojem: 98. Niacin doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, 99. Niacin doprinosi održavanju normalnog energetskog metabolizma, 100. Niacin doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema, 101. Niacin doprinosi održavanju normalne kože, 102. Niacin doprinosi održavanju normalne sluzokože (mukoznih membrane), 103. Niacin doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti. Preporučeni dnevni unos za vitamin B3 je 16,0 mg. Primenom preporučene količine napitka od 3 merice dnevno (13,0 g) proizvoda HZRD Pre-Workout Powder, ukus šumskog voća, prašak za pripremu napitka, unese se 16,0 mg vitamina B3, što je 100,0% NRV. Maksimalno dozvoljena dnevna količina vitamina B3 u dnevnoj dozi dodataka ishrani iznosi 48,0 mg, osim ako se unosi u obliku nikotinske kiseline, kada je ta vrednost 10,0 mg. Kao izvor vitamina B3 korišćen je nikotinamid koji se nalazi na listi dozvoljenih izvora vitamina i minerala prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda (Službeni glasnik RS, br. 45/2010, 27/2011, 50/2012, 21/2015, 75/2015, 07/2017, 103/2018).
Pakovanje: 260 grama.
Uvoznik: XL SPORT SYSTEM d.o.o.
Zemlja porekla: Nemačka