Glutamin, često nazivan i L-glutamin (L-glutamine) je jedna od 20 aminokiselina zapisana u standardnom genetskom kodu. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, a dobija se reakcijom glutaminske kiseline i amonijaka. U ljudskoj krvi glutamin je najobilnija slobodna aminokiselina sa koncentracijom od oko 500–900 µmol/l, odnosno
Troslovna skraćenica glutamina je Gin, a jednoslovna Q.
Glutamin igra važnu ulogu u mnogo biohemijskih funkcija u organizmu:
- učestvuje u sintezi proteina zajedno sa ostalih 20 proteinogenskh aminokiselina
- učestvuje u regulaciji kiselo-baznog odnosa u bubrezima tako što stvara amonijak
- pored glukoze kao izvor ćelijske energije
- kao donator azota u mnogim anaboličkim procesima
- u donaciji ugljenika, kao izvor, dopunjava ciklus limunske kiseline
- netoksični transporter amonijaka u krvotoku
Glutamin se nalazi u hrani bogatoj proteinima, kao što je riba, crveno meso, pasulj i mlečni proizvodi. Glutamin je važan suplement naročito u sportovima snage, odnosno u sportovima koji zahtevaju veću izdržljivost, a isto tako ga koriste i oni koji pate od mišićnih grčeva ili reumatskih bolova. Osnovna namena za korišćenje glutamina sem u ishrani kod obe ove grupe, jeste i kao dodatak telesnim zalihama amino kiselina, jer su one bile korišćene tokom vežbanja ili svakodnevnih fizičkih aktivnosti.
L-glutamin je najvažniji izvor energije za mozak i čitavo ljudsko telo. Ima ga u cerebralnom korteksu i drugim delovima mozga. Telo ga menja u glutaminsku kiselinu. Dokazano je da ima značajnu ulogu za pravilan rad imunološkog sistema.